poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Kruche babeczki bezglutenowe

Wspomnienie dzieciństwa.
Kruche babeczki zawsze kojarzyć mi się będą z babcią mojej koleżanki.
Przez długi okres czasu nie mogłam się przemóc by je zrobić. Strach, że nie wyjdą był wiekszy niż chęć eksperymentu i próby. jednak udało się. Co ciekawsze wyszły ładniejsze niż glutenowe i podobno smaczniejsze. Są bardziej kruche, wręcz rozpływają się w  ustach.



Przygotuj ciasto kruche:

75 g mąki kukurydzianej
75 g mąki krakowskiej
(obie firmy Balviten)
75 g margaryny
2 łyzki cukru
2 łyzki śmietany
1/2 łyzeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (firmy Balviten)

Wszystkie składniki ciasta razem zagnieć, uformuj kulę i włóż do lodówki. Wyłóż posmarowane masłem/ margaryną foremki do babeczek ciastem, upiec na złoto. Ja piekłam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu nagrzanym do 180 st. C 15 minut.
Wyjmij z foremek, ostudź.

Napełnij kremem.
U mnie wypełnienie stanowiły kremy: jaglany cytrynowy (klik) i jaglany truskawkowo-malinowy (klik).






9 komentarzy:

  1. Przepis na bazie margaryny? U mnie przekreśla go z góry...

    OdpowiedzUsuń
  2. Drogi Anonimowy,
    gdybym wiedziała co mozesz zamiast tej margaryny to bym od razu pomogła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może chodzi o to,że margaryna jest niezdrowa?.Polecam użyć masła

      Usuń
  3. Ile sztuk babeczek wyszło z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  4. ok. 20. Miałam małe i duże foremki.
    Krem robiłam wg przepisów w linkach, tj. takie zastosowałam proporcje. Był jedzony solo co zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne, aż chce się od razu upiec i zjeść;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, to przy najbliższej okazji się bierzemy do roboty :) Do pieczenia i jedzenia :)

      Usuń
  6. Bardzo chętnie. Podzielimy się sprawiedliwie obowiązkami. Ty pieczesz, ja jem;)

    OdpowiedzUsuń