czwartek, 10 kwietnia 2014

Bezglutenowa pizza na dzień bezglutenowej pizzy

Ta pizza miała powstać już dawno temu, ale tak jakoś schodziło i schodziło. Wiedziałysmy, że w końcu powstanie i ją zjemy. Decyzja była spontaniczna:
K.: przyjeżdżam do Ciebie.
Dobra, ale co jemy?
K.: Pizzę.
I tak oto jest!



po 50 g mąk bezglutenowych: Kucharz, Piekarz, Krakowska, Mix do pizzy (użyłyśmy Firmy Balviten)
10 g świeżych drożdży
łyżka oleju
1/2 szkl. ciepłej wody
1/3 łyżeczki soli

Wszystkie składniki zagnieść w elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Na wysmarowanej olejem blasze rozłożyć ciasto, dodatki i upiec. Temp. 220 st., ok. 10 - 15 minut (czas zależy do piekarnika, piekłyśmy w gazowym).








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz