czwartek, 10 kwietnia 2014

Deser z płatków jaglanych z jabłkami i kokosem



Deser przygotowany na specjalne zamówienie Magdy B. :)


1,5 szklanki płatków jaglanych namocz w szklance gorącego mleka aż wchłoną płyn (możesz  też zagotować, aż mleko odparuje. Dodaj cukier (miód/syrop daktylowy itp.) do smaku i 2 łyżki stopionego masła. Podziel na 2 części.
Jedną część wyłóż dol średniej wielkości tortownicy posmarowanej masłem.


4 jabłka obrane ze skórki utrzyj na tarce na dużych oczkach, odciśnij sok, możesz dodać rodzynki, cynamon i posłodzić. Wyłóż na płatki, przykryj drugą częścią. Możesz posypać cynamonem i wiórkami kokosowymi. Zapiecz w nagrzanym piekarniku (ok.170 st. C) przez 15-20 minut.



2 komentarze: