Kruche babeczki zawsze kojarzyć mi się będą z babcią mojej koleżanki.
Przez długi okres czasu nie mogłam się przemóc by je zrobić. Strach, że nie wyjdą był wiekszy niż chęć eksperymentu i próby. jednak udało się. Co ciekawsze wyszły ładniejsze niż glutenowe i podobno smaczniejsze. Są bardziej kruche, wręcz rozpływają się w ustach.
Przygotuj ciasto kruche:
75 g mąki kukurydzianej
75 g mąki krakowskiej
(obie firmy Balviten)
75 g mąki krakowskiej
(obie firmy Balviten)
75 g margaryny
2 łyzki cukru
2 łyzki cukru
2 łyzki śmietany
1/2 łyzeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (firmy Balviten)
Wszystkie składniki ciasta razem zagnieć, uformuj kulę i włóż do lodówki. Wyłóż posmarowane masłem/ margaryną foremki do babeczek ciastem, upiec na złoto. Ja piekłam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu nagrzanym do 180 st. C 15 minut.
Wyjmij z foremek, ostudź.
Napełnij kremem.
U mnie wypełnienie stanowiły kremy: jaglany cytrynowy (klik) i jaglany truskawkowo-malinowy (klik).
Wyjmij z foremek, ostudź.
Napełnij kremem.
U mnie wypełnienie stanowiły kremy: jaglany cytrynowy (klik) i jaglany truskawkowo-malinowy (klik).
Uwielbiam takie babeczki.
OdpowiedzUsuńPrzepis na bazie margaryny? U mnie przekreśla go z góry...
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimowy,
OdpowiedzUsuńgdybym wiedziała co mozesz zamiast tej margaryny to bym od razu pomogła
może chodzi o to,że margaryna jest niezdrowa?.Polecam użyć masła
UsuńIle sztuk babeczek wyszło z tej porcji?
OdpowiedzUsuńok. 20. Miałam małe i duże foremki.
OdpowiedzUsuńKrem robiłam wg przepisów w linkach, tj. takie zastosowałam proporcje. Był jedzony solo co zostało :)
Śliczne, aż chce się od razu upiec i zjeść;)
OdpowiedzUsuńEwa, to przy najbliższej okazji się bierzemy do roboty :) Do pieczenia i jedzenia :)
UsuńBardzo chętnie. Podzielimy się sprawiedliwie obowiązkami. Ty pieczesz, ja jem;)
OdpowiedzUsuń