Chleb z dodatkiem mąki gryczanej, do której dodatku w chlebie przekonały mnie Dorota i Magda, którym serdecznie dziękuję.
Chleb nie zawiera mieszanek, lecz naturalne mąki bezglutenowe. Jako "kleju" użyłam siemienia lnianego.
Chlebek jest zbity, nie kruszy się, ma fajną strukturę.
Debiut uważam za udany!
Część moich czytelników pyta się czym zastąpić mąkę owsianą bezglutenową. proponuję mieszankę: jaglana, kukurydziana, ziemniaczana/tapioka.
Składniki:
mąka owsiana bezglutenowa (użyłam firmy Provena) 3/4 szklanki
mąka gryczana bezglutenowa 1/4 szklanki (lub z amarantusa)
mąka kukurydziana bezglutenowa (użyłam firmy Balviten) 1/2 szklanki
mąka ryżowa bezglutenowa (użyłam firmy Balviten) 1/2 szklanki
drożdże świeże 5 g
ciepła woda 3/4 szklanki
siemie lniane 1,5 łyżki zalane taką samą ilością wrzątku
sok z ogórków lub cytryny 2 łyżki
olej 1 łyżka
szczypta soli, szczypta cukru
płatki owsiane bezglutenowe - garść
żurawina suszona - garść
Wykonanie:
W automacie do pieczenia chleba - wszystkie składniki wrzucamy do maszyny, ustawiamy program ok. 3 godz. (wyrabianie, rośnięcie, pieczenie).
W piekarniku:
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera lub łyżki (bez dodatków) przez ok. 5 min. Drożdże wcześniej możemy rozmieszać w odrobinie wody. Pozostawiamy w naczyniu ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Dodajemy dodatki, mieszamy, przekładamy do foremki, zostawiamy na ok.20 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku - 220 st. ok.45 minut.
ależ to pięknie wygląda! Chociaż dla mnie bardziej jak ciasto ;)
OdpowiedzUsuńSmakuje super. Jak wspomniałam dzięki dziewczynom przekonałam się do smaku gryki w chlebie.Chlebek ciężki, więc dwie kromki chleba spokojnie starczyły mi na śniadanie. Dodatki: wędlina, ser pleśniowy
OdpowiedzUsuń