Przygotuj:
Zakwas jaglany
10 g drożdży
500 g mąki bezglutenowej (użyłam Piekarz i Ekstra koncetrat mąki krakowskiej firmy Balviten)
150 g mąki wieloziarnistej (firmy Balviten)
100 g maki kukurydzianej (firmy Balviten)
50 g maki owsianej bezglutenowej (firmy Provena)
3 łyżki oleju
ok. 550 ml ciepłej wody
1,5 łyzeczki soli
Zakwas wymieszaj z wodą i drożdżami.
Przygotuj 3 miski. Do każdej wsyp po pół łyzeczki soli i wlej po łyżce oleju.
Chleb 1: 150 g mąki wieloziarnistej i 150 g mąki Piekarz. Dodaj 250 ml zakwasu z wodą.
Chleb 2: 100 g mąki kukurydzianej i 100 g mąki Krakowskiej. Dodaj 250 ml zakwasu z wodą.
Chleb 3: maka owsiana bezglutenowa i po 125 g mąk: Krakowskiej i Piekarz. Dodaj ok. 200 ml zakwasu z wodą.
Każde ciasto pozostaw w misce do wyrośnięcia na ok.40 min. Przełoż do foremek wysmarowanych olejem (użyłam 2 keksówek 30x10) i jednej mniejszej, nagrzej piekarnik do 220 st. C, piecz przez 20 min, po czym przykryj chleby folią aluminiową i piecz jeszcze 20 minut.
Wystudź na kratce wyjmując z foremek.
Chleb na zakwasie jaglanym z mąką owsianą bezglutenową |
Chleb na zakwasie jaglanym z mąką kukurydzianą bezglutenową |
Chleb na zakwasie jaglanym z mąką krakowską i wieloziarnistą
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz