MAZUREK CZEKOLADOWY
4 szkl MĄKI ( gryczana, z amarantusa i mieszanka mąki bg)
6 ŻÓŁTEK
1 SZKL. CUKRU PUDRU
1 MARGARYNA KASIA
1 CUKIER WANILIOWY
1 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
MASA CZEKOLADOWA
2/3 SZKL MLEKA
1,5 SZKL CUKRU
1CUKIER WANIL
8 ŁYŻECZEK KAKAO
1 KOSTKA MASŁA
2,5 SZKL MLEKA W PROSZKU ( ja daję enfamil 0 lac, bo mleko też odpada)
Nie może być granulowane!!!!!
Składniki na cisto wkładamy do miski i siekamy nożem. Następnie zagnieść ciasto, ale możliwie jak najmniej je wygniatając. Potem wkładamy na 30 min do lodówki.
Po chłodzeniu wykładamy na formę i do piekarnika 30 min 200 st.
Masa
Składniki oprócz mleka w proszku podgrzewamy, ale mieszamy, aby się nie przypaliły. Jak się scalą, to lekko studzimy. Wkładamy mikser na max Obr i stopniowo dodajemy mleka w proszku. Tak wymieszaną masę wylewamy na nasz kruchy spód i zdobimy wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz