kruchy spód:
-1,5 szkl. mąki migdałowej
-1/4 szkl. cukru pudru
-80 g masła
Szybko zagnieść ciasto. Schładzać w lodówce min. 30 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, przyciąć brzegi tak, aby spód miał kształt jajka. Podpiec przez 10 min. w 180 stopniach.
beza:
-3 białka
-150 g drobnego cukru
-sok z 1/2 cytryny
-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
-szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać sok z cytryny i skrobię.
dodatkowo:
-250 g dżemu pomarańczowego
-płatki migdałowe, do dekoracji
Na podpieczonym i przestudzonym spodzie rozsmarować dżem. Na wierzch wyłożyć bezę i udekorować płatkami migdałowymi. Piec 30 minut w 160 stopniach. Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz