poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Bezglutenowa Tarta ze szpinakiem, jajkami i pomidorami






Przygotuj ciasto kruche:

75 g mąki kukurydzianej
75 g mąki krakowskiej
(obie firmy Balviten)
75 g margaryny
2 łyzki śmietany
1/2 łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia)

Wszystkie składniki ciasta razem zagnieć, uformuj kulę i włóż do lodówki. Wyłóż formę do tarty ciastem, podpiec na złoto.


Farsz:
Szpinak w liściach 200 g 
2 pomidory
1 jajko gotowane na twardo
1 jajko surowe
50 ml śmietany
50g startego żółtego sera
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Szpinak posiekaj, podsmaż na maśle.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Jajko gotowane pokrój w plasterki.
Wszystkie składniki ułóż na tarcie i zalej je masą:
Jajko surowe wymieszaj ze śmietaną, serem i przyprawami.
Piecz ok. 25 min.

1 komentarz:

  1. wygląda apetycznie, gratuluję. Zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń