Przepis pochodzi ze strony: http://kulinarni.pl/przepisy/przepis-ciasto-marchewkowo-pomaranczowe-z-migdalami,1074.html
Zawiera on moje modyfikacje na bezglutenowy
Zawiera on moje modyfikacje na bezglutenowy
- 1 szklanka mąki gryczanej lub kukurydzianej
- 2 duże marchewki utarte na małych oczkach świeży
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy lub 50 mlsoku marchewkowego
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Do miski dodaj mąkę, proszek, sodę
- Do drugiej miski dadaj jajka oraz cukier i miksuj
- Następnie stopniowo dodaj mieszankę mąki oraz olej. Na koniec dorzuć marchew, wlej sok i dodaj orzechy
- Piekarnik rozgrzej do 180 C
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto
- Piecz około 45 minut do suchego patyczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz