wtorek, 1 października 2013

Ciasto marchewkowe



Przepis pochodzi ze strony: http://kulinarni.pl/przepisy/przepis-ciasto-marchewkowo-pomaranczowe-z-migdalami,1074.html
Zawiera on moje modyfikacje na bezglutenowy
  • 1 szklanka mąki gryczanej lub kukurydzianej
  • 2 duże marchewki utarte na małych oczkach świeży
  •  sok wyciśnięty z połowy pomarańczy lub 50 mlsoku marchewkowego
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
  • Do miski dodaj mąkę, proszek, sodę 
  • Do drugiej miski dadaj jajka oraz cukier i miksuj
  • Następnie stopniowo dodaj mieszankę mąki oraz olej. Na koniec dorzuć marchew, wlej sok i dodaj orzechy
  • Piekarnik rozgrzej do 180 C 
  • Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto
  • Piecz około 45 minut do suchego patyczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz