wtorek, 29 października 2013

Czekoladowe muffinki z wiśniami


Podaje z moimi modyfikacjami:

Składniki:
  • 1 szklanka mąki (po 1/2 kukurydzianej i gryczanej)
  • 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu/kefiru/maślanki
  • 100 g drylowanych wiśni świeżych (lub z kompotu/syropu)

 Składniki suche (mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia) mieszamy w jednej misce.
W osobnej misce mieszamy składniki mokre: jajko i jogurt/kefir/maślankę.
Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i mieszamy.
Masło rozpuszczamy na maleńkim ogniu z czekoladą. Dodajemy do ciasta i całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Nakładamy go do około 3/4  wysokości. Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Gotowe muffinki wyjmuje z formy, czekamy aż ostygną i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz