Biszkopt:
3 jajka
180 g cukru
150 g mąki (u mnie ziemniaczana i kukurydziana)
30 g kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem, dodać po łyżce mąki wymieszanej
z proszkiem i kakao. Piec w tradycyjnej prostokątnej blasze ok 15 min, 170 st C.
Nasączyć sokiem wiśniowym - można dodać wiśniówki.
Wiśnie:
wiśnie zalać kilka dni wcześniej wódką wymieszaną z sokiem wiśniowym lub wiśniówką, odstawić w słoiczku do lodówki.Mogą być to też świeże, lub z syropu
400 ml kremówki ubić na sztywno, dodać 3 łyżki cukru.
1/3 śmietany rozsmarować na cieście, rozłożyć wiśnie, przykryć resztą kremówki, posypać startą czekoladą lub udekorować wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz