wtorek, 1 października 2013

Placek czeski

Źródło: http://przesmacznie.blogspot.com/2013/01/ciasto-decki-placek-czeski-moze.html


Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki ( po 2 szklanki kukurydzianej i ziemniaczanej),
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki miodu rozpuszczone w 3-4 łyżkach podgrzanego mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 kostki margaryny.
 Wykonanie:


Z podanych składników zagniatamy ciasto tak jak na kruche i dzielimy je na cztery równe porcje. Każdą porcję pieczemy osobno w 180 stopniach  (powinno zbrązowieć). Studzimy.  Upieczone placki będą twarde więc najlepiej je odstawićna dzień lub dwa, aby zmiękły zanim je przełożymy masą.  

Składniki na masę:
  •  1/2 l mleka,
  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru.


Wykonanie:

Zagotowujemy mleko,pomalutku dosypujemy kaszę kukurydzianą - gotujemy kaszkę, pod koniec gotowania dodajemy cukier. Studzimy. Zimny grysik będzie bardzo gęsty. Następnie wystudzony grysik ucieramy z miękkim masłem.
  
Przełożenie
Pierwszy placek smarujemy 1/3 masy grysikowej, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy kolejną porcją masy. Na to nakładamy kolejny placek i smarujemy pozostałą masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. Można zrobić polewę z lukru lub czekolady jak kto woli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz