Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki ( po 2 szklanki kukurydzianej i ziemniaczanej),
 - 1 szklanka cukru,
 - 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
 - 3 łyżki miodu rozpuszczone w 3-4 łyżkach podgrzanego mleka,
 - 2 jajka,
 - 1/2 kostki margaryny.
 
Z podanych składników zagniatamy ciasto tak jak na kruche i dzielimy je na cztery równe porcje. Każdą porcję pieczemy osobno w 180 stopniach  (powinno zbrązowieć). Studzimy.  Upieczone placki będą twarde więc najlepiej je odstawićna dzień lub dwa, aby zmiękły zanim je przełożymy masą.  
Składniki na masę:
- 1/2 l mleka,
 - 5 łyżek kaszy kukurydzianej,
 - 1 kostka masła,
 - 1 szklanka cukru.
 
Wykonanie:
Zagotowujemy mleko,pomalutku dosypujemy kaszę kukurydzianą - gotujemy kaszkę, pod koniec gotowania dodajemy cukier. Studzimy. Zimny grysik będzie bardzo gęsty. Następnie wystudzony grysik ucieramy z miękkim masłem.
Przełożenie
Pierwszy placek smarujemy 1/3 masy grysikowej, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy kolejną porcją masy. Na to nakładamy kolejny placek i smarujemy pozostałą masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. Można zrobić polewę z lukru lub czekolady jak kto woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz