czwartek, 17 października 2013

Bezglutenowe muffiny dyniowo - pomarańczowe

Jesień: dynia, pomarańcze, cynamon, imbir. Przedstawiam Wam babeczki dyniowo - pomarańczowe.

Porcja na 12 babeczek:

szklanka mąki (po 1/3: kukurydzianej, gryczanej i ryżowej)
1/3 szkl. cukru
1 szkl. ugotowanej i zmiksowanej dyni
sok z 1/2 pomarańczy
2 jajka
łyżeczka cynamonu/przyprawy do piernika
1/3 szkl. oleju
1/3 szkl. jogurtu (możę być pomarańczowy jeśli mamy)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Suche składniki mieszamy  razem. Jajka rozbełtać widelcem, dodać resztę składników mokrych, wymieszać. Wszystko razem połączyć. Piec w foremce muffinkowej ok. 25 min w temp.180st.


Dekoracja:
bita śmietana i skórka pomarańczowa
lub
lukier pomarańczowy: utrzeć sok z pomarańczy z cukrem pudrem



Zdjęcie

Zdjęcie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz