czwartek, 17 października 2013

Tort makaronikowy orzechowy


Składniki na ciasto:
20 dag orzechów włoskich zmielonych
25 dag cukru
łyżka mąki
8 białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, dodać orzechy, mąkę z proszkiem, cukier. Upiec 2-3 krążki - ok. 12 min w temp 170 st.

Krem kawowy:
1 3/4 szkl. mleka w tym 
50 ml naparu z kawy
2 budynie waniliowe
2 łyżki cukru
25o g utartego miękkiego masła lub 400 g kremówki - ubij na sztywno


Ugotować budyń na mleku z dodatkiem kawy, ostudzić. Dodawać po łyżce do masła/kremówki cały czas miksując.
Masą przełożyć krążki ciasta, udekorować polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz