piątek, 18 października 2013

Muffinki miętowe

  • 125 g roztopionej margaryny lub 1/2 szkl. oleju
  • 100 ml syropu miętowego
  • 1 szklanka mąki (u mnie w równych proporcjach gryczana, kukurydziana i ryżowa/ziemniaczana)
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki jogurtu

Jajka roztrzepać i połączyć z mokrymi składnikami.Dodać suche składniki: mąka z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. 


Każdą foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Piec około 20-21 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (wtedy wyjdą ładne i równiutkie) do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz