http://kulinarne-dobroci.blogspot.com/2013/01/czekoladowe-babeczki-z-kremem.html
- 125 g roztopionej margaryny lub 1/2 szkl. oleju
- 60 ml soku pomarańczowego
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
- 3/4 szklanki mąki (u mnie w równych proporcjach gryczana, kukurydziana
i ryżowa/ziemniaczana) - 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu
Masło i drobno pokrojoną czekoladę rozpuścić w garnuszku o grubym dnie. Następnie dodać kakao
i wymieszać do połączenia składników. Wystudzić. Jajka, cukier roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej na przemian z jogurtem. na końcu dodać resztę składników. Wymieszać do połączenia składników.
i wymieszać do połączenia składników. Wystudzić. Jajka, cukier roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej na przemian z jogurtem. na końcu dodać resztę składników. Wymieszać do połączenia składników.
Każdą foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Piec około 20-21 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (wtedy wyjdą ładne i równiutkie) do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz