http://kulinarne-dobroci.blogspot.com/2013/01/czekoladowe-babeczki-z-kremem.html
- 125 g roztopionej margaryny lub 1/2 szkl. oleju
 - 60 ml soku pomarańczowego
 - skórka z 1/2 pomarańczy
 - 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
 - 3/4 szklanki mąki (u mnie w równych proporcjach gryczana, kukurydziana 
i ryżowa/ziemniaczana) - 1/2 łyżeczki sody
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1/2 szklanki jogurtu
 
Masło i drobno pokrojoną czekoladę rozpuścić w garnuszku o grubym dnie. Następnie dodać kakao 
i wymieszać do połączenia składników. Wystudzić. Jajka, cukier roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej na przemian z jogurtem. na końcu dodać resztę składników. Wymieszać do połączenia składników.
i wymieszać do połączenia składników. Wystudzić. Jajka, cukier roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej na przemian z jogurtem. na końcu dodać resztę składników. Wymieszać do połączenia składników.
Każdą foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Piec około 20-21 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (wtedy wyjdą ładne i równiutkie) do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz