Ciasto:
1,5 szkl. mąki (u mnie kukurydziana i koncentrat mąki bezglutenowej)
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
3 zółtka
łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej bezglutenowej
Wszystkie składniki razem szybko zagnieść, uformować kulę, wstawić do lodówki na min.30 min.
Ciasto podzielić na 2 części.
Składniki na bezę:
3 białka
3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ponadto:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych (200g)
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę porzechów. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Krem:
Budyń śmietankowy lub waniliowy- paczka - ugotowany na szklance mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru, ostudzić
125 g masła roślinnego ostudzić, powoli po łyżce dodawać krem.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz