czwartek, 17 października 2013

Ciasto Czarny Las

Składniki:
1/3 szkl rozpuszczonego masła lub oleju
1/3 szkl. jogurtu
1/3 szkl. cukru
3 łyżki kakao
50 g posiekanej czekolady gorzkiej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
3/4 szkl. mąki

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać wszystkie mokre składniki, mąkę wymieszaną z kakao, sodą, proszkiem i posiekaną czekoladę, wymieszać. Nałożyć ciasto do małej tortownicy.
Piec ok.20 min w temp. 170 st.
Nasączyć sokiem wiśniowym - można dodać wiśniówki.

Wiśnie:
wiśnie zalać kilka dni wcześniej wódką wymieszaną z sokiem wiśniowym lub wiśniówką, odstawić w słoiczku do lodówki.
Mogą być to też świeże, lub z syropu

250 
ml kremówki ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru
1/3 śmietany rozsmarować na cieście, rozłożyć wiśnie, przykryć resztą kremówki, posypać startą  czekoladą lub udekorować wiśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz