Biszkopt:
3 jajka
180 g cukru
150 g mąki (u mnie ziemniaczana i kukurydziana)
30 g kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem, dodać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i kakao. Piec w tradycyjnej prostokątnej blasze ok 15 min, 170 st C.
Nasączyć sokiem wiśniowym - można dodać wiśniówki.
Wiśnie:
wiśnie zalać kilka dni wcześniej wódką wymieszaną z sokiem wiśniowym lub wiśniówką, odstawić w słoiczku do lodówki.
Mogą być to też świeże, lub z syropu
Krem czekoladowy:
3/4 szkl. mleka
budyń czekoladowy
2 łyżki cukru
125 g utartego miękkiego masła lub 200 g kremówki- ubij na sztywno
50 g roztopionej czekolady
Ugotować budyń na mleku, ostudzić. Dodawać po łyżce do masła/kremówki cały czas miksując, na koniec roztopioną czekoladę pilnując aby masa nie wyszła za rzadka.1/3 kremu rozsmarować na cieście, rozłożyć wiśnie, przykryć resztą masy, polać stopioną czekoladą lub udekorować wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz