czwartek, 17 października 2013

Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem czekoladowym

Biszkopt:
3 jajka
180 g cukru
150 g mąki (u mnie ziemniaczana i kukurydziana)
30 g kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem, dodać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem i kakao. Piec w tradycyjnej prostokątnej blasze ok 15 min, 170 st C.

Nasączyć sokiem wiśniowym - można dodać wiśniówki.

Wiśnie:
wiśnie zalać kilka dni wcześniej wódką wymieszaną z sokiem wiśniowym lub wiśniówką, odstawić w słoiczku do lodówki.
Mogą być to też świeże, lub z syropu


Krem czekoladowy:
3/4 szkl. mleka
budyń czekoladowy
2 łyżki cukru
125 g utartego miękkiego masła lub 200 g kremówki- 
ubij na sztywno 
50 g roztopionej czekolady

Ugotować budyń na mleku, ostudzić. Dodawać po łyżce do masła/kremówki cały czas miksując, na koniec roztopioną czekoladę pilnując aby masa nie wyszła za rzadka.
1/3 kremu rozsmarować na cieście, rozłożyć wiśnie, przykryć resztą masy, polać stopioną  czekoladą lub udekorować wiśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz