Przepis zmodyfikowany:
Składniki na babeczki (około 20 średniej wielkości):
Składniki na babeczki (około 20 średniej wielkości):
- 140g masła
- 50g poszatkowanej czekolady miętowej
- 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% lub maślanki
Wykonanie:
Masło i drobno pokrojoną czekoladę rozpuścić w garnuszku o grubym dnie. Następnie dodać kakao i wymieszać do połączenia składników. Wystudzić. Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i sól roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej na przemian z maślanką (kwaśną śmietanką). Wymieszać do połączenia składników.
Każdą foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Piec około 20-21 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (wtedy wyjdą ładne i równiutkie) do tzw. suchego patyczka.
Krem miętowy:
200 ml kremówki - ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan fiksem, połączyć z 50g startej czekolady miętowej, lub łyżeczka syropu miętowego
200 ml kremówki - ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan fiksem, połączyć z 50g startej czekolady miętowej, lub łyżeczka syropu miętowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz