czwartek, 17 października 2013

Muffiny czekoladowo - miętowe

Przepis zmodyfikowany:

Składniki na babeczki (około 20 średniej wielkości):
  • 140g masła 
  • 50g poszatkowanej czekolady miętowej 
  • 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 duże jajka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% lub maślanki

Wykonanie:
Masło i drobno pokrojoną czekoladę rozpuścić w garnuszku o grubym dnie. Następnie dodać kakao i wymieszać do połączenia składników. Wystudzić. Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i sól roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową.  Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej na przemian z maślanką (kwaśną śmietanką). Wymieszać do połączenia składników. 
Każdą foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Piec około 20-21 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (wtedy wyjdą ładne i równiutkie) do tzw. suchego patyczka.


Krem miętowy:
200 ml kremówki - ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan fiksem, połączyć z 50g startej czekolady miętowej, lub łyżeczka syropu miętowego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz