Przepis zmodyfikowany:
Składniki na babeczki (około 20 średniej wielkości):
Składniki na babeczki (około 20 średniej wielkości):
- 140g masła
 - 50g poszatkowanej czekolady miętowej
 - 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
 - 3/4 szklanki mąki
 - 1/2 łyżeczki sody
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 duże jajka
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
 - szczypta soli
 - 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% lub maślanki
 
Wykonanie:
Masło i drobno pokrojoną czekoladę rozpuścić w garnuszku o grubym dnie. Następnie dodać kakao i wymieszać do połączenia składników. Wystudzić. Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i sól roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową.  Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej na przemian z maślanką (kwaśną śmietanką). Wymieszać do połączenia składników. 
Każdą foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Piec około 20-21 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (wtedy wyjdą ładne i równiutkie) do tzw. suchego patyczka.
Krem miętowy:
200 ml kremówki - ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan fiksem, połączyć z 50g startej czekolady miętowej, lub łyżeczka syropu miętowego
200 ml kremówki - ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan fiksem, połączyć z 50g startej czekolady miętowej, lub łyżeczka syropu miętowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz