piątek, 18 października 2013

Tort Czekoladowy Guli

Źródło:
http://kucharzenie-guli.blogspot.com/2011/04/tort-czekoladowy.html


Składniki i Wykonanie:

biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • pół szklanki mąki bez glutenowej,
  • pół szklanki kakao,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 80 g czekolady gorzkiej startej na tarce o drobnych oczkach.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Mąki wymieszać z kakao, czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, by masa nie opadła. Z gotowego ciasta biszkoptowego upiec 6 osobnych krążków (tortownica o średnicy 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Każdy piec przez około 12 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
  
Krem czekoladowy:
  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • pół szklanki mleka,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 3/4 - 1 szklanki cukru pudru.
Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na białą, puszystą masę. Dodawać cukier, cały czas ubijając. Mleko podgrzewać, dodać do niego połamaną czekoladę, mieszać,  podgrzewając, by nie przywarła do garnka i się rozpuściła (starając się jak najkrócej trzymać na palniku).
Lekko ciepłą czekoladę dodawać partiami do masy maślanej, cały czas miksując, by się nie zważyła. Odstawić do lodówki do zgęstnienia.

Ponadto:
  • 300 g świeżych wiśni, wydrelowanych (mogą być mrożone, lecz wcześniej należy je rozmrozić na bibułce, lub z kompotu, syropu, nalewki, itp.)
Ostudzone krążki biszkoptu przekładać kremem czekoladowym i wiśniami. Dobrze jest nasączyć biszkopt sokiem z wiśni.
Przełożony tort schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez 24 godziny. Przed podaniem polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej (200 g) lub dowolnie udekorować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz