Przepis pochodzi ze strony bezgluten.pl
Składniki:
230 ml mleka
70 g cukru
25 g margaryny
1 jajko
250 g Mix B Schära lub mąki bezglutenowej uniwersalnej/ chlebowej/ Piekarz
5 g suszonych drożdży, lub 10 g świeżych
ew. szczypta cynamonu
230 ml mleka
70 g cukru
25 g margaryny
1 jajko
250 g Mix B Schära lub mąki bezglutenowej uniwersalnej/ chlebowej/ Piekarz
5 g suszonych drożdży, lub 10 g świeżych
ew. szczypta cynamonu
Wykonanie:
Łyżkę mąki wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże z mlekiem i odrobiną cukru. Przykryty zaczyn drożdżowy pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Jeśli przygotowujemy ciasto z owocami: umyć owoce, usunąć pestki i przekroić na pół. Połówki naciąć na środku, aby można je było dobrze rozłożyć.
Następnie dodać do zaczynu cukier, cynamon, margarynę, jajko i wyrobić ciasto, aż będzie je można łatwo oddzielić od miski Ponownie pozostawić na 30 minut. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę, pokryć owocami i posypać 2 łyżkami cukru lub posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 180°C.
Łyżkę mąki wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże z mlekiem i odrobiną cukru. Przykryty zaczyn drożdżowy pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Jeśli przygotowujemy ciasto z owocami: umyć owoce, usunąć pestki i przekroić na pół. Połówki naciąć na środku, aby można je było dobrze rozłożyć.
Następnie dodać do zaczynu cukier, cynamon, margarynę, jajko i wyrobić ciasto, aż będzie je można łatwo oddzielić od miski Ponownie pozostawić na 30 minut. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę, pokryć owocami i posypać 2 łyżkami cukru lub posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 180°C.
Kruszonka:
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Wszystko razem wymieszać
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Wszystko razem wymieszać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz