piątek, 4 października 2013

Biszkoptowy marchewkowiec

4 jajka
20 dag cukru
sok z pół pomarańczy
łyżeczka cynamonu/przyprawy do piernika
25 dag drobno startej marchewki (nie odciskamy)
10 dag posiekanych orzechów lub skórki pomarańczowej kandyzowanej- lub pół na pół
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyzki mąki gryczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka ubić z cukrem, dodać sok, przyprawy, wymieszać,dodać marchewkę, skórkę pomarańczową/ orzechy, dobrze wymieszać. Na przemian na koniec piana z białek i mąki wymieszane z proszkiem.
Piec ok 45 min, temp. 180st. Po wystudzeniu przekroić na 2 części.

Krem:
20 dag kremówki- ubić
20 dag serka śmietankowego
2 łyżki cuku pudru

Wszystko razem wymieszać, przełożyć kremem ciasto. Udekorować startą skórką z pomarańczy i posiekanymi orzechami.

Możemy zmieniać proporcje orzechów/skórki/marchewki. Ważne aby w sumie było tyle samo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz