Składniki:
10 białek
szczypta soli
1 op. cukru waniliowego
225 g cukru
1 łyżka soku cytrynowego lub octu
150 g mąki
125 g suchego niemielonego maku
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 160ºC. Cukier z solą i cukrem waniliowym zmiksować w malakserze, aż zrobi się nieco drobniejszy (nie musi być to miałkość cukru pudru). Białka lekko spienić. Stopniowo dodawać zmiksowany cukier, ubijając teraz na wysokich obrotach, aż otrzymamy sztywną bezę. Na koniec dodać sok cytrynowy i jeszcze krótko zmiksować. Po ubiciu wmieszać ostrożnie do białek mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i suchy mak, mieszając już tylko szpatułką.
Nałożyć masę do tortownicy, której dno wyłożone zostało papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem ani dna, ani ścianek formy). Piec w 160ºC przez ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika obrócić tortownicę do góry nogami i wystudzić na siatce (biszkopt nie wypadnie bo jest przyklejony do ścianek tortownicy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz