piątek, 18 października 2013

Bezglutenowy Czarny Las zwany Tortem Leśnym Guli

Źródło:http://kucharzenie-guli.blogspot.com/2011/02/tort-lesny.html

Przepyszny! Cudowne połączenie czekolady, śmietany i wiśni!


Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
  • 150 g mąki (lub 150g mixu uniwersalnego bezglutenowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Wykonanie: 
  • Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.
    Można również upiec osobno 3 blaty (ja tak zrobiłam), każdy blat piecze się około 12 minut i nie ma problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części ;)

    Syrop do nasączenia blatów:
    • 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
    • 75 ml likieru wiśniowego
    Wymieszać.

    Masa wiśniowa:
    • 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 50 ml likieru wiśniowego
    • 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.
    Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygniecia.

    Ponadto: 

    • 750 ml  śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
    • 4 łyżki cukru pudru
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Można dodać 2 śmietan fixy

    Wykonanie tortu:

    Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając nasączyć (ostatnie 50 ml).
    Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz