http://kulinarne-dobroci.blogspot.com/2013/01/czekoladowe-babeczki-z-kremem.html
- 125 g roztopionej margaryny lub 1/2 szkl. oleju
 - 100 ml soku pomarańczowego
 - skórka z 1/2 pomarańczy
 - 50 g posiekanej czekolady gorzkiej lub z dodatkiem skórki pomarańczowej (wtedy pomijamy ścieranie skórki z pomarańczy)
 - 3/4 szklanki mąki (u mnie w równych proporcjach gryczana, kukurydziana
i ryżowa/ziemniaczana) - 1/2 łyżeczki sody
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1/2 szklanki jogurtu
 
Jajka, cukier roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową.  Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej na przemian z jogurtem, na końcu dodać resztę składników. Wymieszać do połączenia składników. 
Każdą foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Piec około 20-21 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (wtedy wyjdą ładne i równiutkie) do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz