piątek, 18 października 2013

Muffinki pomarańczowe z czekoladą

Kolejna modyfikacja przepisu znalezionego na blogu Amareny.
 
http://kulinarne-dobroci.blogspot.com/2013/01/czekoladowe-babeczki-z-kremem.html

  • 125 g roztopionej margaryny lub 1/2 szkl. oleju
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 50 g posiekanej czekolady gorzkiej lub z dodatkiem skórki pomarańczowej (wtedy pomijamy ścieranie skórki z pomarańczy)
  • 3/4 szklanki mąki (u mnie w równych proporcjach gryczana, kukurydziana
    i ryżowa/ziemniaczana)
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki jogurtu

Jajka, cukier roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową.  Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej na przemian z jogurtem, na końcu dodać resztę składników. Wymieszać do połączenia składników. 
Każdą foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Piec około 20-21 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (wtedy wyjdą ładne i równiutkie) do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz