wtorek, 29 października 2013

Tarta z jabłkami i orzechami

Jesienne smaki, pyszne do kawy i gdzy przy przychodzi ochota na coś słodkiego, tak o.

Ciasto:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szkl. cukru
0,5 kostki margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Zagnieść szybko ciasto, ew. dodając  śmietany/ lodowatej wody  lub mąki. Wstawić do lodówki na min. 30 min.
Formę wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą. Wyłożyć ciasto, posypać kaszą kukurydzianą.

3-4 jabłka, obrać, pokroić na plasterki. Ułożyć na cieście.

Po 2 łyżki: mąki kukurydzianej, orzechów włoskich siekanych, cukru, margaryny i pół łyżeczki cynamonu- zrobić kruszonkę, wyłożyć na jabłka.

Piec ok. 40 min w  temp. 180 st. Po 20 min ciasto przykryłam folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz