http://kucharzenie-guli.blogspot.com/2011/12/bezglutenowe-ciasto-makowo-waniliowe.html
Oto mój przepis z modyfikacjami:
- 300 g maku,
- 200 g cukru
- 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno,
- 3 łyżki kaszki kukurydzianej,
- 2 łyżki bułki tartej b.g.
Ja dałam ostanio pokruszone na pył ciasteczka amaretti w sumie
5 łyżek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia b.g.,
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub do smaku- jeśli niedajemy amaretti).
Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą do jego pokrycia, pozostawić na noc. Alternatywnie można mak zalać wodą, zagotować
i gotować przez 20 minut. Ja gotowałam. Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.
i gotować przez 20 minut. Ja gotowałam. Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.
Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.
W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz