niedziela, 29 września 2013

Tort pina colada

Biszkopt:
4 jajka
180 g mąki (pół na pół ziemniaczana i kukurydziana)
180 g cukru
łyżeczka proszku

Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy po łyżce przesianej mąki z proszkiem, delikatnie ale dokładnie mieszamy.  Pieczemy w dwóch małych okrągłych tortownicach ok.12 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C.


Blat kokosowy:

2 białka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. wiórek kokosowych

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywną masę,dodajemy wiórka, mieszamy. Pieczemy w małej okrągłej tortownicy ok.12 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C.


Masa kokosowa:

puszka mleka kokosowego
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
masło roślinne 250 g

Ugotuj budyń na mleku kokosowym, ostudzony zmiksuj z masłem.


Mus ananasowy (źródło http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_pina_colada/przepis.html):

2 ananasy
2 łyżki likieru kokosowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Wykroić miąższ z ananasów: odciąż i wyrzucić łupinę oraz środki. Zachować liście do dekoracji. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Połowę ilości ananasa włożyć do rondelka, dodać likier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około pół godziny lub od czasu aż ananas zmięknie (dla świeżego ananasa nieco dłużej). Zmiksować na mus, dodać resztę pokrojonego ananasa, wymieszać i ponownie zagotować, po minucie gotowania dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Zagotować i potrzymać chwilkę na ogniu aż masa będzie gęsta jak dżem. Ostudzić przed wyłożeniem na tort.



Przełożenie:
Biszkopt nasączony sokiem z ananasa, masa ananasowa, masa kokosowa, blat kokosowy, 
masa ananasowa, masa kokosowa, Biszkopt nasączony sokiem z ananasa, masa ananasowa, masa kokosowa. Udekorować wiórkakmi kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz