http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/01/pikantne-paluszki-drozdzowe.html
Składniki:
mąka pełnoziarnista bezglutenowa (120g)
woda (50ml)
drożdże (25g)
margaryna (10g)
przyprawy (sól, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, kminek, papryka słodka, pieprz ziołowy)
Przygotowanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy margarynę, chwilę czekamy aż ostygnie, dorzucamy drożdże i mieszamy, żeby się dobrze rozpuściły. Płyn wlewamy do mąki, mocno przyprawiamy i wyrabiamy ciasto. Powinna nam wyjść zwarta nie klejąca się kulka. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 3mm i wycinamy nożem lub radełkiem cienkie paseczki o szerokości ok. 5mm. Wycięte paski układamy na blaszce, na papierze do pieczenia, możemy kłaść je na płasko lub fantazyjnie poskręcać w spiralki. Blachę odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Paluszki pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10-15 minut, aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz