piątek, 27 września 2013

Ketchup domowy

Składniki:
  • 1,5 kg pomidorów (u mnie żółte)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/8 szklanki octu
  • 4 liście laurowe
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • 1 duża cebula lub 2 średnie
  • 2 goździki
  • do smaku świeżo zmielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/2 startego na drobnych oczkach jabłka

    Pomidory obierz ze skóry (nie koniecznie), cebulę i czosnek: pokrój na kawałki, zblenderuj, dodaj resztę składników duś bez przykrycia aż odparuje sok (ja odlałam sok przez sito i było szybciej :)). Gorący wkładaj do słoików i pasteryzuj 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz