- 1,5 kg pomidorów (u mnie żółte)
- 1/3 szklanki cukru
- 1/8 szklanki octu
- 4 liście laurowe
- 5 kuleczek ziela angielskiego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka soli
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 2 goździki
- do smaku świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki oregano
- 1/2 startego na drobnych oczkach jabłka
Pomidory obierz ze skóry (nie koniecznie), cebulę i czosnek: pokrój na kawałki, zblenderuj, dodaj resztę składników duś bez przykrycia aż odparuje sok (ja odlałam sok przez sito i było szybciej :)). Gorący wkładaj do słoików i pasteryzuj 10 min.
piątek, 27 września 2013
Ketchup domowy
Składniki:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz