http://smak-zdrowia.blogspot.com/2013/08/torcik-z-patelni-z-kremem-budyniowym.html#more
Składniki na biszkopty:
3 jajka (180 g)
mąka bezglutenowa (60g)
cukier (40g)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
olej (5ml)
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier i żółtka. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy ją do ubitej masy z jajek i delikatnie mieszamy łyżką, żeby nie stracić puszystości ciasta. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem odrobiną oleju (biszkopt ma tendencję przyklejania się nawet do teflonu, więc lepiej dla ładnego wyglądu placków posmarować olejem). Placki biszkoptowe smażymy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, wtedy lekko rosną. Smażymy z dwóch stron, jak naleśniki. Z podanych proporcji wychodzą 4 placki biszkoptowe o średnicy około 20cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz