piątek, 27 września 2013

Kluski z polenty wg Olgi Smile


• 300 ml wody
• 75 g polenty ekspresowej
• garść natki pietruszki/ lub oregano lub ziół prowansalskich
• 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
• 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej
• 3-4 łyżki mleka roślinnego lub krowiego
• sól


1. Wodę zagotowuję w garnku, sole i wsypuję ciągle mieszając polentę. Mieszam około 2 minut aż całkowicie zgęstnieje. Przekładam do miski. Dodaje posiekaną pietruszkę, mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Uzupełniam taka ilością mleka, aby kluski dały się ładnie formować. Najlepiej robi się to mokrymi dłońmi. Ja ugniatam kluski tak, że przybierają kształt wrzeciona. To najszybsza metoda. Kluski układam na desce do krojenia.
2. Zagotowuje wodę i gotuję kluski z polenty przez 1-2 minut od wypłynięcia. Odławiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz