piątek, 27 września 2013

Panna cotta

Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com z moimi modyfikacjami


Składniki:


• 3 łyżeczki żelatyny w proszku


• 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


• 250 ml śmietanki kremówki 


• 250 ml pełnego mleka


Do podania:  mus lub sos owocowy

Przygotowanie:

  • Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
  • Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 8 mniejszych naczynek (tu foremkisilikonowe na muffinki -8szt). Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
  • Aby ułatwić wysunięcie deseru z naczynek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz