sobota, 15 lutego 2014

Szarlotka bezglutenowa


Składniki:
1,5 szklanki mąki (dałam 1 szklankę koncentratu ciasta kruchego, 1/2 szkl. mąki kukurydzianej - obie mąki firmy Balviten)
1 żółtko
85 g margaryny lub masła
łyżeczka śmietany
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia firmy Balviten

1/3 szkl. cukru
jabłka pokrojone w plasterki lub starte na tarce na dużych oczkach
cynamon i cukier waniliowy do smaku
ewentualnie posiekane orzechy włoskie

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części i wstawić do lodówki. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wysmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłożyć połowę ciasta, nakłuć widelcem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na złoty kolor. Wyłożyć jabłka z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu. Na jabłka ewentualnie posiekane orzechy. Zetrzeć, pokruszyć lub rozłożyć rozwałkowaną drugą część ciasta.Piec ok. 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz