0,25 dag mąki
  bezglutenowej, 
2 żółtka, 
3 łyżki cukru, 
2,5 dkg drożdży, 
łyżka masła, 
3/4
  szkl. mleka, 
płaska łyżeczka soli, 
otarta skórka z cytryny, 
łyżka
  octu/ spirytusu/ wódki.  
Na nadzienie szklanka powideł śliwkowych z kilkoma kroplami
  olejku rumowego albo z różą albo jeszcze coś innego wg własnego
  uznania.  
Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę mąki i cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec tłuszcz. Postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dkg ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stroną zalepioną układać na posypanej mąką ściereczce. Postawić w cieple do wyrośnięcia, po czym smażyć kładąc na gorący smalec na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia.  | 
 
niedziela, 23 lutego 2014
Bezglutenowe pączki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz