niedziela, 23 lutego 2014

Bezglutenowe pączki

0,25 dag mąki bezglutenowej,
2 żółtka,
3 łyżki cukru,
2,5 dkg drożdży,
łyżka masła,
3/4 szkl. mleka,
płaska łyżeczka soli,
otarta skórka z cytryny,
łyżka octu/ spirytusu/ wódki. 

Na nadzienie szklanka powideł śliwkowych z kilkoma kroplami olejku rumowego albo z różą albo jeszcze coś innego wg własnego uznania. 

Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę mąki i cukru. Gdy podrosną dodać je do mąki wraz z ubitymi z cukrem żółtkami i ciepłym mlekiem oraz otartą skórką z cytryny i odrobiną soli. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec tłuszcz. Postawić w cieple do wyrośnięcia. Brać łyżką po ok. 3 dkg ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką, nałożyć odrobinę powideł, dokładnie zalepić i stroną zalepioną układać na posypanej mąką ściereczce. Postawić w cieple do wyrośnięcia, po czym smażyć kładąc na gorący smalec na małym ogniu pod przykryciem, a po odwróceniu bez przykrycia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz