poniedziałek, 17 lutego 2014

Pizza bezglutenowa

Aby zrobić cienką pizzę o średnicy 32 cm przygotuj:

160 g mąki do wypieku pizzy (klik) + łyżka mąki do wypieku pizzy lub mąki bezglutenowej (ja użyłam Extra koncentart mąki krakowskiej)
łyżeczkę oleju lub oliwy
ok. 10 g świeżych drożdży

110 ml ciepłej wody
szczyptę cukru, szczyptę soli


Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać olej oraz mieszankę.
Wszystko wymieszać mikserem z jednym mieszadełkiem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem lekko oprószonym mąki lub na blachę posmarowaną oliwą z oliwek/olejem.
Wykorzystując resztę pozostawionej mąki uformować kształt pizzy (ja łopatkę silikonową maczałam w mące).
 Ciasto przykryte ściereczką pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 250 st C.
Na wyrośnięte ciasto nakładać dodatki wg uznania.
Pizzę z dodatkami wypiekać 15-20 min na środkowym poziomie.
 Na 2 minuty przed zakończeniem wypieku nałożyć ser.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz