sobota, 15 lutego 2014

Bezglutenowy chleb Królewski

Składniki:
Mieszanka do wypieku chleba Royal Baker mix firmy Balviten (kilk)
350 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
cukier do smaku
pół paczki drożdży suszonych (ok. 1,5 łyżeczki) lub 10 g drożdży świeżych
łyżka oleju

Wykonanie:
wszystkie składniki razem wymieszać (ok. 5 minut mikserem) i wyłożyć ciasto do blaszki wysmarowanej olejem (u mnie keksówka). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Posmarować powierznię wodą. Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagezanym do 220 st. C.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Ja dodałam do chleba 2 łyżki słonecznika.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz