sobota, 8 lutego 2014

Śliwki na kruchym spodzie pod kokosową pierzynką

Ciasto kruche:
1i 1/2 szkl. mąki (ja daję pół na pòł koncentrat cisdta kruchego i
mąkę kukurydzianą)
Łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryny
1/3 szkl. cukru
3 żółtka

Wszystkie skladniki razem łączymy. Gdy ciasto za tępę dodać odrobinę lodowatej wody. Podzielić na 2 części i wstawić do lodòwki na min. 30 minut.
Jedną część wykładamy na blaszkę, podpiekamy na złoto.

Śliwki - możecie użyć dowolnych: z kompotu, świeżych lub mrożonych - układamy na cieście.

Warstwa kokosowa:
3 białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1/3 szkl. Cukru, ubijamy ponownie i mieszamy z 5 dag wiórek kokosowych. Układamy na owoce.

Na kokosową pianę ścieramy drugą część ciasta i pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz