czwartek, 20 lutego 2014

Krakersy bezglutenowe

Przygotuj:

200 g koncentratu ciasta kruchego niskobiałkowego (klik)
100 g koncentratu mąki bezglutenowej (Ja użyłam Ekstra koncentrat mąki krakowskiej)
1/2 kostki masła lub margaryny
1 jajko
łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli
łyżka śmietany lub zimnej wody
2 łyżeczki dowolnych przypraw (ja dałam czubrycę zieloną i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem)

Wszystkie składniki zagnieć, uformuj kulę, wstaw do lodówki na pół godziny.
Wałkuj blaty o grubości pół cm i wycinaj ciastka. Aby łatwiej rozwałkować ciasto kruche połóż je między papier do pieczenia lub papier i folię spożywczą.
Piec ok. 10 minut w temp. 180 st. C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz