Przepis pochodzi z książki Ewy Lange "Dieta bezglutenowa"
Składniki:
40 dag mąki bezglutenowej
3 dag świeżych drożdży
Jajko
3 żółtka
200 ml ciepłego mleka
2,5 łyżki cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła
łyżka octu/ wódki lub spirytusu
dowolne nadzienie
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka z łyżeczką cukru (do konsystencji gęstej śmietany). Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru, połączyć z mąką, tłuszczem i rozczynem. wyrobić głdkie ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Formować małe pączki, do środka nałożyć po pół łyżeczki dowolnego nadzienia, pozostawić do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości). Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Polukrować kub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz