czwartek, 20 marca 2014

Lekki jogurtowiec bezglutenowy

Składniki na tortownicę o wymiarach 18x18x6,8 cm (swoją kupiłam w Tesco, firmy Korona)

Biszkopt:
1 jajko
2 łyżki mąki (użyłam Koncentratu ciasta biszkoptowego firmy Balviten)
2 łyżki cukru

Białko ubić na sztywno,dodać cukier, ubić ponownie, delikatnie wymieszać z żółtkiem i przesianą mąką.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wylać masę i usmażyć omlet biszkoptowy, wystudzić.

1 galaretkę czerwoną (u mnie wiśniowa firmy Celiko) rozpuść w szklance wody, wylej do foremek silikonowych do lodu, lub na półmisek/blaszkę, gdy zakrzepnie pokrój w kostkę. Z foremek łatwo wyjmiesz zanurzając je na kilka sekund w gorącej wodzie.

300 ml jogurtu naturalnego mieszamy z cukrem pudrem - do smaku.1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy
w gorącym mleku, mieszamy z jogurtem.

Formę wykładamy folią aluminiową/spożywczą. Układamy biszkopt. Na biszkopt galaretka, zalewamy masą jogurtową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz