czwartek, 27 marca 2014

Gofry bezglutenowe

Źródło przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/gofry-na-dwa-sposoby


Składniki:
  • 160 g mąki bezglutenowej, przesianej przez sito (użyłam Koncentrat ciasta biszkoptowego firmy Balviten klik)
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g masła, roztopionego
  • 2 jaja, umyte
  • ok. 200-220 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (używam firmy Balviten)
Wykonanie:
Cukier ucieramy z żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy za pomocą miksera. Do miski z żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy.
Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz