czwartek, 27 marca 2014

Bezglutenowa babka pomarańczowo - makowa

Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (użyłam Firmy Balviten)
sok z pół pomarańczy
otarta skórka z pomarańczy
2  łyżki maku
1,5 szklanki mąki (użyłam Koncentrat ciasta biszkoptowego firmy Balviten)
1/2 szklanki cukru

Wymieszać razem składniki suche, osobno mokre, połączyć wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli keksówka). Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 st. C do suchego patyczka.

Po wystudzeniu sypiemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem pomarańczowym przygotowanym z soku pomarańczowego i cukru pudru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz