środa, 19 marca 2014

Bezglutenowe pyszne ciasto gryczane

Oryginalny przepis: klik
Ja podaje Wam z modyfikacjami:

Co kupić

Ciasto

  • 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej w mniej wiecej 400 ml wody)
  • 5 jajek „M”
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g mąki bezglutenowej (użyłam Ekstra koncentrat mąki Krakowskiej firmy Balviten)
  • 150 g masła
  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g żurawiny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (użyłam firmy Balviten)
  • 25 g orzechów laskowych (grubo posiekanych)

Polewa czekoladowa

  • 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady deserowej
  • 20 g miękkiego masła

Dekoracja

  • 25 g orzechów laskowych, grubo posiekanych

Jak zrobić

poziom: średni porcji: 10 czas: 130min

Ciasto

Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej 20-25 minut, do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę mielemy przy użyciu maszynki do mielenia lub miksera z ostrymi nożami. W garnku podgrzewamy masło, tak by się rozpuściło.
Odrobiną masła smarujemy formę do pieczenia o wymiarach 30x11 cm (możemy użyć okruszków po biszkoptach do posypania wnętrza formy - ja użyłam bułki tartej firmy Balviten). Do rozpuszczonego masła wrzucamy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i orzechy.
Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 35-40 minut (do próby suchego patyczka). Zostawiamy do wystygnięcia.

Polewa czekoladowa

Zagotowujemy śmietankę. Kawałki czekolady wrzucamy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło. Mieszamy.

Dekoracja

Powierzchnie wystudzonego ciasta możemy wyrównać za pomocą noża. Delikatnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz