czwartek, 19 czerwca 2014

Firma Ireks

Współpracuję również z firmą IREKS PROKOWICZ. Bardzo się cieszę z tego powodu, gdyż mam możliwość pracować na mąkach typowo cukierniczo - piekarniczych.
Dzięki pomocy Pana Janusza Ochala technologowi z Firmy IREKS, któremu bardzo dziękuję za receptury, a także mojemu koledze - cukiernikowi - Kubie mam możliwość poznanaia tajników piekarstwa i cukiernictwa od strony technologicznej.

Firma o sobie:


REKS to firma, która od wielu lat wspiera piekarzy na całym świecie. Poprzez wysokiej jakości produkty, serwis i kreatywność jesteśmy do dyspozycji naszych klientów zawsze i wszędzie. Obecność w ponad 90 krajach, pozwala nam zaprezentować szeroki wachlarz produktów i usług, dostosowanych do lokalnych rynków jak i międzynarodowych standardów. Jeżeli masz problem skontaktuj się z nami – zawsze chętnie służymy pomocą.

Z zespołem ponad 2500 pracowników, IREKS od ponad 150 lat stoi osobiście u boku piekarzy
i cukierników na całym świecie. Zespół ponad 400 wysoko wykwalifikowanych pracowników w terenie z 30 krajów - wszyscy to mistrzowie piekarnicy i cukiernicy - jest zawsze do Twojej dyspozycji.

Najwyższej jakości środki wypiekowe, wyprodukowane z najlepszych zbóż i naturalnych surowców – to nasza dewiza. Ich doskonała jakość połączona z kreatywnymi pomysłami oraz z atrakcyjnymi recepturami daje silny impuls do rozwoju każdej piekarni i cukierni. Dodatkowo szeroka gama produktów sprzyja indywidualnemu podejściu do klienta, co pozwala każdemu zachować swoją odrębność na trudnych lokalnych i światowych rynkach.
Ponadto IREKS jest również wiodącym producentem wysokiej jakości słodów dla wielu znanych browarów. Aromaty, produkty do lodów i handel wyrobami rolnymi uzupełniają paletę oferty grupy IREKS.
(http://www.ireks.pl/o-nas.htm)

Produkty bezglutenowe dostępne w ofercie Firmy:

SINGLUPLUS ROLL

Mieszanka wypiekowa do produkcji wysokiej jakości bezglutenowych bułek. 
Zalety:
  • różnorodne sposoby obróbki
  • bardzo dobre właściwości ciasta
  • proste i pewne przygotowanie
  • długotrwała świeżość
  • chrupiąca skórka
  • aromatyczny zapach i pyszny smak
Składniki: Cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia modyfikowana: E1414, tłuszcz roślinny, 
serwatka z mleka w proszku, substancje spulchniające: E450i, E500ii; 
emulgatory: E481, E472e, E472b, E475; sól, aromat, substancja 
zagęszczająca: E415, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku.

  • SINGLUPLUS

    Mieszanka wypiekowa do produkcji bezglutenowego chleba z dużą zawartością błonnika. 
    Zalety:
    • różnorodne sposoby obróbki
    • bardzo dobre właściwości ciasta
    • proste i pewne przygotowanie
    • długotrwała świeżość

    Składniki: Skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, koncentrat białek sojowych, substancje 
    zagęszczające: E415, E464; cukier, błonnik psyllium, sól, dekstroza, syrop z 
    buraka cukrowego, prażona mączka z soczewicy, ekstrakt drożdży, kwas: 
    E270, koncentrat z winogron, regulator kwasowości: E262, enzymy.


    MUFFIN MIX GLUTEN-FREE

    Mieszanka wypiekowa do produkcji bezglutenowych muffinów. 
    Zalety:
    • różnorodne sposoby obróbki
    • bardzo dobre właściwości ciasta
    • proste i pewne przygotowanie
    • długotrwała świeżość
    • aromatyczny zapach i pyszny smak

    Składniki: Cukier, skrobia ziemniaczana, skrobia modyfikowana: E1414, tłuszcz roślinny, 
    serwatka z mleka w proszku, substancje spulchniające: E450i, E500ii; 
    emulgatory: E481, E472e, E472b, E475; sól, aromat, substancja
    zagęszczająca: E415, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku.


    BROWNIE MIX GLUTEN-FREE

    Mieszanka wypiekowa do produkcji bezglutenowego ciasta typu brownies. 
    Zalety:
    • różnorodne sposoby obróbki
    • bardzo dobre właściwości ciasta
    • proste i pewne przygotowanie
    • długotrwała świeżość
    • aromatyczny zapach i pyszny smak
    • soczysty miękisz typowy dla ciasta brownies

     Składniki: Cukier, tłuszcz kakaowy w proszku, skrobia ziemniaczana, tłuszcz roślinny, 
    serwatka z mleka w proszku, dekstroza, białko jaja w proszku, substancje 
    spulchniające: E 450, E 500; emulgator: E 471, sól, substancja zagęszczająca: E 415.


    SPONGE CAKE MIX GLUTEN-FREE

    Mieszanka wypiekowa do produkcji bezglutenowego ciasta biszkoptowego. 
    Zalety:
    • różnorodne sposoby obróbki
    • bardzo dobre właściwości ciasta
    • proste i pewne przygotowanie
    • długotrwała świeżość
    • aromatyczny zapach i pyszny smak

     (http://www.ireks.pl/Produkty-bezglutenowe.htm)


Moje zdanie...

Produktów Firmy IREKS używam od nie dawna - mąki i mieszanki do wypieku ciast i pieczywa.
Ciasto ma świetną strukturę, jest puszyste, przypominającą glutenową.
Pizza -  jeszcze lepsza niż glutenowa - puszysta, miękka. 
Chleb po upieczeniu -miękki, pulchny.
Mieszanki mąk są są świetnej jakości.
Możemy wykorzystać je w różnoraki sposób. Gotowe wybory długo zachowują świeżość.
Polecam wszystkim cukiernikom i piekarzom, a także osobom chcącym powiększyć swój asortyment
o produkty bezglutenowe, bo warto :)

5 komentarzy:

  1. Zdaję sobie sprawę, że jest to artykuł sponsorowany i stąd te zachwyty nad mieszankami. Mi jednak brakuje wielu istotnych dla mnie informacji - brak u Pani na blogu i na stronie producenta wiadomości o certyfikacie - ja takowej nie znalazłam. Nie znalazłam składu mieszanek, nie wiem jaka mąka (skrobia) jest głównym składnikiem, czy w mieszance znajdę wszędobylskie gumy guar i ksantanową. Jak są składowane mieszanki? Nie dochodzi do zanieczyszczeń krzyżowych?
    bardzo stronniczy artykuł.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki jest skład tych mieszanek? To chyba najważniejsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Artykuł sponsorowanym nie jest. To po pierwsze. Po drugie zachwyty były by takie w przypadku innych firm, których produkty uważam za świetne jakościowo, z którymi pracuje mi się bardzo dobrze.
    Co do informacji o certyfikacie - tu należy zgłosić się bezpośrednio do producenta i Stowarzyszenia.
    Jeśli chodzi o tą bezglutenowość co do której można mieć wątpliwości powiem tak - ostatnio byłam na wykładzie n.t. produktów bezglutenowych bez certyfikatu i dyskusji n.t. tego, że produkty są bez certyfikatu, a producent mówi, że są bezglutenowe. Producent musi być świadomy, że pisząc, że produkt jest bezglutenowy takie pytania się pojawią i wątpliwości.
    Oczywiście przekaże je do Firmy, informację zamieszczę na blogu
    i poproszę, aby zamieścili ja również oni sami u siebie na blogu.
    Pozdrawiam Cię ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele produktów, które są rzekomo bezglutenowe. Jest znana pewna firma, która nawet na stronie pisze, że jej mąki są bg. Niestety jej produkty są zanieczyszczone i osoby na diecie na nie reagują.
      Nie przemawia do mnie stwierdzenie, że producent może się spodziewać pytań na temat certyfikatów czy bezglutenowości swoich produktów. To nie producent poniesie i odczuje skutki zjedzenia glutenu a osoba na diecie.
      Zapytanie skierowałam do Ciebie z prostej przyczyny - zamieściłaś o nich informacje, zachwalasz ich mieszanki. Nie potrawisz natomiast odpowiedzieć na podstawowe pytanie - czy są one bezpieczne dla osób na diecie, jak są składowane, mieszane. Czy mają jedną linię dla wszystkich mieszanek i mąk. Jeżeli tak to czy je myją, jak myją. Myślę, że artykuł byłby bardziej rzetelny gdyby taka informacja sie u Ciebie znalazła. Jeżeli ja nie otrzrymałabym takiej informacji od producenta, nie odważyłabym się na napisanie postu.
      Czekam zatem na nowe wieści.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za informacje o składzie mieszanek. Gdybyś mogła się dowiedzieć jak są przechowywane i mieszane mąki oraz czy jest jedna linia produkcyjna czy kilka.
      Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń