niedziela, 29 czerwca 2014

Bezglutenowe gofry




  • |

    Składniki:

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g masła, roztopionego
  • 2 jaja, umyte
  • ok. 200-220 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (używam firmy Balviten)
Wykonanie:
Cukier ucieramy z żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy za pomocą miksera. Do miski z żółtkami, cukrem
i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy.
Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut, następnie pieczemy w gofrownicy.
 Przepis: Bezglutenowe wariacje kulinarne
Zdjęcia: Zytka Maurion
Konsumcja: Wspólna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz