- 160 g mąki bezglutenowej, przesianej przez sito (użyłam Mieszanki na muffinki)
 - 1 1/2 łyżeczki cukru
 
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
 
- 70 g masła, roztopionego
 
- 2 jaja, umyte
 
- ok. 200-220 ml mleka
 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (używam firmy Balviten)
 
Wykonanie:
Cukier
 ucieramy z żółtkami, stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i cukier 
wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Białka ubijamy za 
pomocą miksera. Do miski z żółtkami, cukrem 
i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy.
i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka. Mieszamy.
Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut, następnie pieczemy w gofrownicy.
 Przepis: Bezglutenowe wariacje kulinarne
Zdjęcia: Zytka Maurion
Konsumcja: Wspólna :)
Zdjęcia: Zytka Maurion
Konsumcja: Wspólna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz