W maju  przeprowadziłyśmy zajęcia dla uczniów dwóch klas 
gastronomicznych Zespołu Szkół nr 2 
w Ostrowcu Świętokrzyskim. Najpierw 
odbyła się część teoretyczna, podczas której przybliżyłyśmy 
 uczniom 
pojęcie glutenu, diety bezglutenowej, jej zastosowanie, a także problem 
jaki stanowi dieta 
w restauracjach i placówkach żywienia zbiorowego. 
Uczniowie zapoznali się także z programem MENU BEZ GLUTENU prowadzonym 
przez nasze Stowarzyszenie.
Podczas zajęć praktycznych uczniowie przygotowywali bezglutenowe potrawy
 takie jak: chleb, pizza, naleśniki, pierogi, muffinki cytrynowe, 
tiramisu. Spośród wszystkich wybrałyśmy najbardziej aktywnych, którzy 
przygotują pizzę, pierogi, chleb i muffinki podczas warsztatów dla osób 
na diecie bezglutenowej, które odbędą się we wrześniu, dzięki 
gościnności Pani Dyrektor Zespołu Szkół nr 2 
w Ostrowcu Świętokrzyskim. 
Agnieszka Zając, Kinga Zdyb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz