W maju przeprowadziłyśmy zajęcia dla uczniów dwóch klas
gastronomicznych Zespołu Szkół nr 2
w Ostrowcu Świętokrzyskim. Najpierw
odbyła się część teoretyczna, podczas której przybliżyłyśmy
uczniom
pojęcie glutenu, diety bezglutenowej, jej zastosowanie, a także problem
jaki stanowi dieta
w restauracjach i placówkach żywienia zbiorowego.
Uczniowie zapoznali się także z programem MENU BEZ GLUTENU prowadzonym
przez nasze Stowarzyszenie.
Podczas zajęć praktycznych uczniowie przygotowywali bezglutenowe potrawy
takie jak: chleb, pizza, naleśniki, pierogi, muffinki cytrynowe,
tiramisu. Spośród wszystkich wybrałyśmy najbardziej aktywnych, którzy
przygotują pizzę, pierogi, chleb i muffinki podczas warsztatów dla osób
na diecie bezglutenowej, które odbędą się we wrześniu, dzięki
gościnności Pani Dyrektor Zespołu Szkół nr 2
w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Agnieszka Zając, Kinga Zdyb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz