Składniki na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam po 1/2 szklanki Ektra Uniwersalny koncentrat mąki krakowskiej i mąki owsianej bezglutenowej)
- ok. 100 g masła lub margaryny, zimnego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (użyłam firmy Balviten)
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami
ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto
będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
Małą formę na tartę posmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Wyłożyć ciasto, lekko
przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze
180ºC przez około 20 minut.
Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć wymyte i dobrze odsączone porzeczki.
Piana:
2 białka ubić na sztywno, dodać 1/4 szkl.cukru, ubić ponownie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać, ułożyć na owoce.
Piec ok. 20-25 min w temp.180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz