piątek, 27 czerwca 2014

Bezglutenowa krucha tarta z porzeczkami i bezą

Składniki na kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam po 1/2 szklanki Ektra Uniwersalny koncentrat mąki krakowskiej i mąki owsianej bezglutenowej)
  •  ok. 100 g masła lub margaryny, zimnego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (użyłam firmy Balviten)
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
Małą formę na tartę posmaruj margaryną  i posyp bułką tartą. Wyłożyć ciasto, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. 

Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć wymyte i dobrze odsączone porzeczki.

Piana:
2 białka ubić na sztywno, dodać 1/4 szkl.cukru, ubić ponownie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać, ułożyć na owoce.

Piec ok. 20-25 min w temp.180 st. C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz