Składniki na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam po 1/2 szklanki Ektra Uniwersalny koncentrat mąki krakowskiej i mąki owsianej bezglutenowej)
 - ok. 100 g masła lub margaryny, zimnego
 - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (użyłam firmy Balviten)
 - 1/3 szkl. cukru pudru
 - 2 żółtka
 
 Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami 
ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto 
będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. 
 Małą formę na tartę posmaruj margaryną  i posyp bułką tartą. Wyłożyć ciasto, lekko 
przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 
180ºC przez około 20 minut. 
Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć wymyte i dobrze odsączone porzeczki.
Piana:
2 białka ubić na sztywno, dodać 1/4 szkl.cukru, ubić ponownie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać, ułożyć na owoce.
Piec ok. 20-25 min w temp.180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz